26 września 2018 10:04 | Aktualności
Od kilku lat we wrześniu w kłodawskiej „ Dwójce” zjawiają się tłumy gości i tak też było 21 września 2018 roku, kiedy odbyła się kolejna edycja Święta Pieczonego Ziemniaka pod hasłem „ W dawnej Polsce”.
Inicjatorem przedsięwzięcia od samego początku jest Kłodawskie Stowarzyszenie Szkolne „Rawita” działające przy Szkole Podstawowej Nr 2 im. Białych Górników w Kłodawie. W tym roku współorganizatorem był również Gminny Ośrodek Kultury w Kłodawie.
Ziemniaki stały się pretekstem do wspólnego spotkania i zabawy. Trudno się temu dziwić, wszakże nie maleje apetyt uczniów , rodziców i mieszkańców miasta na swojskie dania przygotowywane z ziemniaków, takie jak np. placki ziemniaczane z gzikiem, pyra z gzikiem , czy też jesienne warzywa z kociołka w żarze ogniska, pajdę chleba ze smalcem, ogórki kiszone, zupa dyniowa czy słodkie śliwki z kruszonką. Kalorie można było łatwo spalić podczas różnorakich konkursów sprawnościowych, to jest zmagań w wyścigach w workach, celnym rzucaniu pyrą itp. Nie zabrakło też dmuchanych zjeżdżalni, występów artystycznych, loterii i przejazdów bryczką. Były występy artystyczne, ziemniaczane gry i zabawy dla całych rodzin.
Wiele atrakcji zaczerpnięto z epoki średniowiecza, np. wyplatanie koszy z wikliny, zakuwanie w dyby, pranie na tarze i wspólne tańce z epoki, strzelanie z łuku czy pisanie gęsim piórem. Punktem kulminacyjnym spotkania była koronacja. W asyście dam dworu, rycerzy, giermków na głowę pani dyrektor Doroty Sylwestrzak nałożono złotą koronę i nadano tytuł królowej szkolnego grodu. Ciekawostką okazała się wystawa glinianych naczyń, przedmiotów codziennego użytku charakterystycznych dla czasów dawnych. Wspólnej zabawie sprzyjała piękna pogoda, dobre humory i miła atmosfera.