JEDNA SZKOŁA - WIELE MOŻLIWOŚCI ::PRAWO - PRZYJAŹŃ - TOLERANCJA::WYRÓŻNIENIE W KONKURSIE WIELKOPOLSKA SZKOŁA ROKU::55 - lecie szkoły - szkoła na dwie piątki

Aktualności

06 kwietnia 2020 14:10 | Aktualności

Dzień Marchewki

5 kwietnia – Dzień Marchewki

Po raz pierwszy w naszej szkole obchodziliśmy Dzień Marchewki. Celem tego święta jest promowanie zdrowego stylu życia i uświadamianie dzieciom znaczenia spożywania warzyw. Mimo, że szkoła pracuje zdalnie, wychowawcom klas I-III we współpracy ze świetlicą szkolną udało się przekazać dzieciom dużo ciekawych i pouczających informacji.

Dlaczego świętujemy Dzień Marchewki?

Warzywo to jest smaczne i zdrowe, a także lubiane praktycznie przez wszystkich. Jedzenie marchewki pozwala dostarczać organizmowi potrzebnych witamin i składników mineralnych.

Co warto wiedzieć o marchewce? Historia Marchewki.

Ojczyzną marchewki są najprawdopodobniej Chiny. Popularna przed wiekami marchew biała w XVII w. została zastąpiona odmianą pomarańczową wyhodowaną w Holandii.
W Polsce marchewka jest najpopularniejszym warzywem. Lubią ją zarówno dzieci,
 jak i dorośli. Marchewka to najczęściej wykorzystywane warzywo w kuchni- można z niej przyrządzić smaczne i pożywne soki oraz mnóstwo dań, sałatek, surówek i deserów.

Marchewka - źródło beta karotenu

Spośród wszystkich warzyw występujących w Polsce marchewka to najbogatsze źródło beta-karotenu (prowitamina witaminy A), który poprawia widzenie – zwłaszcza w ciemnościach, a także stymuluje prawidłowy wzrost. Beta-karoten ma działanie antyoksydacyjne i wzmacniające odporność. Co ważne, jest odporny na działanie podwyższonej temperatury, marchew duszona czy gotowana nie traci swych cennych właściwości.

Marchewka - źródło witamin i związków mineralnych

W marchewce znajdują się także witaminy B1, B2, PP, K, E i C, oraz związki mineralne: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, magnez, jod i potas. Zawiera też kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny. Mikro- i makroelementy w marchewce działają wzmacniająco i chronią organizm przed anemią oraz poprawiają metabolizm. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego, błonnika i witamin z grupy B marchewka korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy. Marchew wpływa również na obniżanie poziomu tłuszczów we krwi, czyli poprawia stan naczyń krwionośnych. Zawarta w niej celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu.

Marchewka - poprawia koloryt skóry

Marchewka świetnie wpływa na naszą skórę - delikatnie ją wygładza i nadaje skórze intensywniejszą barwę. Pomaga dbać o smukłą sylwetkę - w 100 g marchwi znajduje się tylko 27 kcal. Duża zawartość błonnika oraz wysoki poziom substancji odżywczych czyni ją idealnym pożywieniem również dla osób na diecie.

Marchewkę warto docenić i rozpoczynając od 5 kwietnia wprowadzić ją do swojej diety każdego dnia. Jedzmy na surowo, pijmy soki marchwiowe, dodawajmy ją do dań głównych, zup i deserów.

(źródło artykułu https://m.beszamel.se.pl/marchew/dzien-marchewki-5-kwietnia

-dlaczego-swietujemy-dzien-marchewki,16393/)

Dzieci z klas pierwszych samodzielnie przygotowywały pyszne i zdrowe surówki
z marchewki. Efekty ich pracy możemy podziwiać na przesłanych przez rodziców zdjęciach. Okazało się, że w naszej szkole mamy prawdziwe kulinarne talenty!

Dziękujemy wszystkim uczniom, rodzicom oraz wychowawczyniom - p. Anecie Kwiatkowskiej
i p. Anecie Markowskiej za duże zaangażowanie. Mamy nadzieję, że wszyscy zdrowo się bawili!

 

Relację z tego dnia znajdziecie na stronie Świetlicy Szkolnej na Facebooku!

https://www.facebook.com/swietlicaszkolnaSP2/

 

                                                                                                         

Opracowała: Iwona Felczyńska

dzień marchewki - wideo

Przeczytano: 1042 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia:

plakat