06 kwietnia 2020 14:10 | Aktualności
5 kwietnia – Dzień Marchewki
Po raz pierwszy w naszej szkole obchodziliśmy Dzień Marchewki. Celem tego święta jest promowanie zdrowego stylu życia i uświadamianie dzieciom znaczenia spożywania warzyw. Mimo, że szkoła pracuje zdalnie, wychowawcom klas I-III we współpracy ze świetlicą szkolną udało się przekazać dzieciom dużo ciekawych i pouczających informacji.
Dlaczego świętujemy Dzień Marchewki?
Warzywo to jest smaczne i zdrowe, a także lubiane praktycznie przez wszystkich. Jedzenie marchewki pozwala dostarczać organizmowi potrzebnych witamin i składników mineralnych.
Co warto wiedzieć o marchewce? Historia Marchewki.
Ojczyzną marchewki są najprawdopodobniej Chiny. Popularna przed wiekami marchew biała w XVII w. została zastąpiona odmianą pomarańczową wyhodowaną w Holandii.
W Polsce marchewka jest najpopularniejszym warzywem. Lubią ją zarówno dzieci,
jak i dorośli. Marchewka to najczęściej wykorzystywane warzywo w kuchni- można z niej przyrządzić smaczne i pożywne soki oraz mnóstwo dań, sałatek, surówek i deserów.
Marchewka - źródło beta karotenu
Spośród wszystkich warzyw występujących w Polsce marchewka to najbogatsze źródło beta-karotenu (prowitamina witaminy A), który poprawia widzenie – zwłaszcza w ciemnościach, a także stymuluje prawidłowy wzrost. Beta-karoten ma działanie antyoksydacyjne i wzmacniające odporność. Co ważne, jest odporny na działanie podwyższonej temperatury, marchew duszona czy gotowana nie traci swych cennych właściwości.
Marchewka - źródło witamin i związków mineralnych
W marchewce znajdują się także witaminy B1, B2, PP, K, E i C, oraz związki mineralne: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, magnez, jod i potas. Zawiera też kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny. Mikro- i makroelementy w marchewce działają wzmacniająco i chronią organizm przed anemią oraz poprawiają metabolizm. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego, błonnika i witamin z grupy B marchewka korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy. Marchew wpływa również na obniżanie poziomu tłuszczów we krwi, czyli poprawia stan naczyń krwionośnych. Zawarta w niej celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu.
Marchewka - poprawia koloryt skóry
Marchewka świetnie wpływa na naszą skórę - delikatnie ją wygładza i nadaje skórze intensywniejszą barwę. Pomaga dbać o smukłą sylwetkę - w 100 g marchwi znajduje się tylko 27 kcal. Duża zawartość błonnika oraz wysoki poziom substancji odżywczych czyni ją idealnym pożywieniem również dla osób na diecie.
Marchewkę warto docenić i rozpoczynając od 5 kwietnia wprowadzić ją do swojej diety każdego dnia. Jedzmy na surowo, pijmy soki marchwiowe, dodawajmy ją do dań głównych, zup i deserów.
(źródło artykułu https://m.beszamel.se.pl/marchew/dzien-marchewki-5-kwietnia
-dlaczego-swietujemy-dzien-marchewki,16393/)
Dzieci z klas pierwszych samodzielnie przygotowywały pyszne i zdrowe surówki
z marchewki. Efekty ich pracy możemy podziwiać na przesłanych przez rodziców zdjęciach. Okazało się, że w naszej szkole mamy prawdziwe kulinarne talenty!
Dziękujemy wszystkim uczniom, rodzicom oraz wychowawczyniom - p. Anecie Kwiatkowskiej
i p. Anecie Markowskiej za duże zaangażowanie. Mamy nadzieję, że wszyscy zdrowo się bawili!
Relację z tego dnia znajdziecie na stronie Świetlicy Szkolnej na Facebooku!
https://www.facebook.com/swietlicaszkolnaSP2/
Opracowała: Iwona Felczyńska